Palma

Palma- Christos Tsiolkas

Citită de Oana

Recunosc: am cumpărat cartea în perioada agitației media cu copiii români luați din familie de autoritățile norvegiene. Am citit-o tot cam pe atunci, dar lectura cărții nu are nimic a face cu cazuri de copii abuzați! 🙂

De fapt, incidentul palmei date unui copil la o petrecere cu grătar (un barbeque de weekend) e punctul de pornire, mai bine spus pretextul devoalării amestecului cultural a ceea ce înseamnă middle class-ul contemporan australian.

Christos Tsiolkas, pe care îl citesc prima dată, reuşește să se transpună pe mai multe voci, toate la fel de credibile: Hector, adulterinul middle aged, Aisha, soţia cu origini hindi, Connie, adolescenta cu trecut tulbure, Anouk, celibatara care nu poate alege între viaţa de familie şi carieră, Rosie, casnica ce continuă să-şi alăpteze copilul de aproape patru ani, Gary, soţul alcoolic şi violent, Ritchie, adolescentul în plină furtună hormonală.

Fiecare formulează o opinie despre incidentul în care un adult a lovit un copil; fapta trezeşte sentimente diferite şi îi plasează faţă de atacator conform contextului religios, al educaţiei sau al culturii din care provin.

Limbajul nu este deloc blând, cum nu sunt nici protagoniştii, dar totul face parte din lumea prezentată foarte viu în roman. Personajele, după cum spuneam, sunt multe şi palma îi apropie sau îi desparte într-un dans al emoţiilor care declanşează amintiri şi conflicte nerezolvate şi mai apoi decizii personale neaşteptate.

Se pare că, pentru a face faţă cotidianului, chiar când (sau mai ales când) e vorba de momente plăcute, de o petrecere, majoritatea, adulţi sau adolescenţi, apelează la câte un joint, o linie sau două de cocaină,  o pastilă de valium, chiar heroină. Realitatea nu mai aparţine oamenilor şi trebuie făcută suportabilă: e, fie prea ternă- şi individul are nevoie de stimuli externi, fie prea dură- şi eu-l trebuie anihilat.

Când Rosie îşi sună mama pentru a o felicita de ziua ei de naştere totul se transformă într-un fiasco: “A trântit telefonul pe masă, simţindu-se din nou ca o adolescentă de şaisprezece ani, dornică să şi-o tragă cu un băiat, cu un bărbat, cu oricine, să bea, să-şi injecteze droguri, să cadă lată, să fure dintr-un magazin, să înjure, să ţipe, să facă orice pentru a o supăra, orice pentru ca să-şi facă mama s-o urască la fel de tare cum o ura şi ea.”

Cam toate relaţiile dintre personaje par pe picior de război. Sexualitatea matrimonială îşi are şi ea resorturile în dispute, răfuieli mocnite sau neîmpliniri: Hector “i-o trage” nevestei sale, Aisha, deşi fantazează la Connie, adolescenta care îi ajută nevasta la cabinetul veterinar, visând la nişte nuri mai fragezi; Gary, privindu-şi fiul sugând liniştit la sânul mamei sale, pretinde: “Vreau şi eu un pic de ţâţică!” şi, spre oroarea fiului de patru ani, “i-a lăsat bluza în jos. A ciupit-o de sfârc, rănind-o, şi şi-a apropiat buzele de el.”; Harry, deşi are o nevastă premium, are şi o amantă “cumsecade”, cu sâni uriaşi la care vine (având-o în minte pe Rosie, mama băieţelului pe care l-a pălmuit) mărturisind: “Sunt în călduri!”. Astfel, aventura Aishei pare chiar îndreptăţită, dacă nu, cel puţin scuzabilă, în lumea acestor masculi, care, odată satisfăcuţi, întreabă: “Vrei să ai şi tu orgasm?”

Bătrânul grec Manolis încearcă să-şi ţină familia unită, să-i împace pe toţi, să păstreze enclava greacă, deşi fiii lui au greşit luându-şi neveste de alte naţii (pe care el, în secret, le dispreţuieşte). După înmormântarea fiului prietenilor săi şi în urma tratativelor eşuate cu Aisha, nora sa, Manolis declară: “Dumnezeule, dacă exişti, eşti un prost!”

Palma dezvăluie o lume pe care e incitant să o vezi, cumva, de la distanţă; să o contempli sau să o judeci, fără să vrei să fii parte a ei.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s