Superșcoala drei Rapscott

Superșcoala drei Rapscott- Elize Primavera

Traducere și note Diana Alina Ene

Editura Panda 2016

Citită de Oana

Păi, da! A fost 1 iunie și mă gândeam să mai citim ceva cu propriii copii! Merită! Și cititul în general și cartea asta care e menită să ne arate nouă cât de ocupați suntem și ce pierdem cu asta.

Dra Rapscott a înființat școala de fete cu Părinți Superocupați (ea însăși fiind o fostă astfel de fată) pentru a le oferi șansa aventurii unor copii plictisiți, abandonați la televizor sau etichetați ca fiind într-un anume fel, altul decât cel la care se așteptau părinții: Lenesă, Gălăgioasă, Cu Dezvoltare întârziată, Incapabilă de Ceva ca Lumea sau Prea Matură pentru vârsta ei!

Când părinții primesc oferta școlii Rapscott nu întârzie să-și trimită odraslele în supercontainerul taxabil la destinație, care e o cutie de carton lipită cu bandă adezivă (unii părinți sunt atât de ocupați, încât uită de banda adezivă și astfel Dahlia Thisle se pierde pe drum).

Școala e într-un far, pe o insulă- tare! a zis Max când am citit-iar dra Rapscott are doi câini corgi pe post de asistenți. Camerele sunt rotunde și la micul dejun se mănâncă înghețată și tort! Ori de câte ori pleacă într-o nouă aventură, fetele primesc rucsacuri echipate cu pelerine de ploaie, mănuși, vestă de salvare și chiar mâncare (toate enumerate într-un inventar riguros de către unul din corgi). Ei, și fetele învață cum să se piardă cu bună știință, cum să apuce pe drumuri puțin umblate, să transforme ghinionul în șansă, să scrie un bilet de mulțumire și, în general, să se poarte!

Ar fi lucruri pe care să le învețe de la părinți, nu? Mda, dar ai lor sunt superocupați! Așa de ocupați, încât, atunci când Bea amenință că-i va spune mamei ce i s-a întâmplat, primește un răspuns înfiorător: „- Mama ta nici nu cred c-a observat că ești plecată…O să împlinești optsprezece ani și tot n-o să-și dea seama c-ai plecat!”

Dra Rapscott are cărți multe și dicționare și le învață pe fete să le folosească. Le dă o lecție de curaj și le învață să-și facă singure un tort aniversar, astfel încât să fii copil cu părinți superocupați să devină un avantaj.

Osul-dorință al domnișoarei Rapscott a ajutat-o să facă un depozit de pijamale la capătul drumului puțin umblat, gândindu-se că, oricine ar ajunge așa de departe„dacă n-a găsit ce căuta, măcar să beneficieze de cea mai grozavă pijama, ideală pentru a garanta un somn pe cinste și cele mai frumoase vise, pentru totdeauna”.

E o lume tare frumoasă cea din farul domnișoarei Rapscott și nouă ne-a plăcut mult povestea, mai ales că promite să continue aventurile și în semestrul doi, după vacanță.

Max s-a amuzat copios, iar când l-am întrebat (recunosc, cu o strângere de inimă) dacă și eu sunt un părinte superocupat, mi-a răspuns: „Tu ești cea mai neocupată mamă!”

Oricum, te face să te gândești la cât timp alocăm copiilor noștri și ce facem în timpul ăsta!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s