Eu și Kaminski

Eu și Kaminski- Daniel Kehlemann

Editura Humanitas fiction, 2009

traducere Corina Bernic

citită de Oana

Un road novel german? De ce nu?

Dacă vă place să călătoriți fără să părăsiți spațiul casei, Eu și Kaminski vă oferă o alergare bună, presărată cu umor (german?) și un pic de intrigă polițistă.

Romanul e dintre cele ușurele, care să te țină prins, dar doar atât cât să nu te plictisești. Nepretențios, cu un fir narativ bun, cu câteva personaje bine conturate, Eu și Kaminski împletește povestea jurnalistului Sebastian Zollner și a artistului Manuel Kaminski, fost discipol al lui Matisse.

Zollner vrea să scrie o biografie și simte că a tras lozul câștigător cu Kaminski, pictor celebru, căzut acum în uitare și pe care Zollner vrea să-l readucă în prim-planul scenei culturale. Încercarea lui Zollner de a pune mâna pe mărturiile pictorului sunt punctate de momente de biografie personală; aflăm astfel, despre relația sa cu Elke care se deteriorează treptat până la evacuarea lui din apartament.

Kaminski pare-predictibil pentru un artist mare- un egoist răsfățat și viclean, păzit cu strășnicie de fiica sa, Miriam (care s-a dedicat întru totul îngrijirii tatălui său), locuind împreună cu aceasta și cu menajera într-o casă în vârf de munte. Kaminski este greu abordabil, nu numai din cauza fiicei sale, ci și a firii sale ascunse, alunecoase. Când Zollner descoperă un fir de veche idilă a pictorului cu o anume Therese, decide pur și simplu să-l răpească și să-l confrunte cu aceasta.

Profitând de lipsa „paznicilor” Zollner reușește să-l convingă pe Kaminski și pornesc în aventură: la început cu BMW-ul, apoi cu taxiul, cu trenul, cu mașina lui Elke, cu opriri la hotel, la Elke acasă, pe autostradă, terminând și ultimele economii, până la Therese.

Finalul nu e american, dimpotrivă, e bun! Aproape că mă enervase Kaminski, cu încetineala sa jucată, cu aer dictatorial, mereu dependent, aproape nevăzător? dar în cele din urmă mi-a plăcut: ”Vreau la mare!”

Zollner mai are timp să decidă pentru sine a doua zi.

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s