Cartea secretă a Fridei Kahlo

Cartea secretă a Fridei Kahlo-F.G. Haghenbeck

Traducere de Elena-Anca Coman

Editura Nemira, 2016

(citită de Oana)

Mexic, fuste lungi tehuane, ardei serrano, cuaresmeno, poblano, mărgele de jad și ametist, ofrande, cranii de zahăr, luminile rampei, Casa Albastră, Mesagerul, Nașa, zile furate, Trotsky, Rockefeller, Georgia O’ Keeffe, Hemingway, Dali, Duchamp, Andre Breton, Mommy Eve, Ziua Morților, ulei pe pânză, mult roșu, mult ocru, pictură „fructiferă”, suferință, viață. Viața Fridei Kahlo. O variantă. Recuperată și refăcută din bucăți, din fragmente de jurnal, din Cartea Plantei de Mentă (carnețelul cu rețete, negru, din piele, găsit și apoi pierdut pe veci).

„Bucătăria este inima casei.” „Bărbaților le pui lanțul de gât cu sex sau cu mâncare…” „Am să te învăț că oricine îți dă ascultare dacă gătești bine”. Și Frida din carte pare să fi iubit și bucătărit cu pasiune egală, cu sentimentul că, trăind zile de împrumut, trebuia să beneficieze și să ofere la rându-i ce e mai bun, cu cea mai mare intensitate.

Fiecare capitol e o anecdotă încheiată invariabil cu o rețetă locală. Arta Fridei Kahlo se creionează din evenimente dramatice și din arta sa răzbat rădăcinile prințesei tehuane: așa cum în autoportrete apare cu părul împodobit extravagant, și în viața de zi cu zi, sora sa Cristina îi împletea părul cu pamblici colorate și flori, ca oricărei femei din Coyoacan.

La nunta sa cu Diego, Frida „a cerut una din fustele lungi de culoare caramel pe care o îmbrăca servitoarea ei. Apoi a căutat printre hainele fetei din Oaxaca o bluză care să miroase încă a bucătăria unde pregăteau mole, pâinile și friganele. […] Și-a făcut o coadă împletită la spate, cu cărare pe mijloc…” În jurnal, Frida nota:„Pentru o femeie, nunta este apogeul visului din copilărie, sfîrșitul perioadei de joacă cu păpușile care beau ceai și simulează viața în spatele unei case de lemn cu ustensile de jucărie. Nunta reprezintă momentul în care toate ne simțim regine, când ni se dă ascultare… Sunt fleacuri, pur și simplu niște idioțenii. Astea sunt visuri capitaliste de a cumpăra o rochie ipocrit de albă, departe de virginitatea noastră imaculată.”

Femeia Frida și-a dorit cu ardoare să fie mamă. Și a eșuat de două ori. Era „ca o ceașcă fără apă”, cum singură spunea.  Și a vrut să umple golul încercând să-l „plăsmuiască pe copilul pe care-l pierduse, așa cum era el când i s-a dezmembrat în pântece, după cum îi explicase doctorul”: autoportrete în care era întinsă pe pat și părul transformat fie în tentacule, fie în rădăcini, fetuși în diferite perioade de gestație. Medicul său era îngrozit.

Accente macabre a pus și în pânza întruchipând sinuciderea Dorotheei Hale, comandată de Madame Clare de la revista Vogue. Oroarea privitorilor a fost atât de mare, încât pânza a fost refuzată vehement și mai apoi rătăcită, pentru a fi expusă mult mai târziu. Frida justifica realizarea catapeteasmei în stilul tradițional hispanic printr-o întâlnire spirituală cu moarta prin intermediul Nașei sale. Episoadele mistice abundă în carte și fac din Frida, declarată atee, un personaj fragil, lipsit de sprijinul unei credințe salvatoare, trăind permanent teama ca domnul Cu-cu-ri-gu nu va mai cânta ziua următoare.

După cum spuneam, fiecare capitol beneficiază în final de rețete de mâncare, prăjituri sau băuturi preferate de oaspeții săi celebri.

Am să închei și eu copiind una dintre rețetele sale de sangrita (băutura dulce-acrișoară care însoțește paharul de tequila):

2 ardei iuți, 2 linguri de ceapă tocată, 2 cești de suc de portocale, 1/2 ceașcă de zeamă de lămâie verde și sare

Trebuie să puneți ardeii iuți lungi, fripți și curățați de semințe, să fiarbă două minute și apoi să-i lăsați să se răcească 10 minute. Se amestecă ceapa, sucul de portocale și jumătatea de ceașcă de zeamă de lămâie verde și amestecul rezultat se pune împreună cu ardeii iuți în storcătorul de fructe sau într-un aparat de pisat; se macină totul foarte bine și se adaugă sare. I se poate adăuga și mai mult suc de portocale, lămâie sau suc de roșii.

Sangrita este femeia. Este cea care miroase a condimente și a ceapă. Cea care-i dă culoare și savoare masculului tequila. Ei doi împreună, alcătuiesc o idilă perfectă.

Frida Kahlo s-a născut pe 6 iulie și a murit pe 13 iulie, la 47 de ani distanță.

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s