Să bați din palme cu o singură mână

Să bați din palme cu o singură mână- Richard Flanagan

Traducere și note Petru Iamandi

Editura Litera, 2016

citită de Oana

Tot ce rămăsese, gândi Sonja, era ea. Și el. În afară de ei, doar o casă devenită șopron, o livadă pe care plugul o transformase într-un țarc pustiu. Mirosul unui copac fără flori. Fereastra lui Jean fără dantelă. Ca atunci când bați din palme cu o singură mână.

Am citit cartea asta într-o noapte, deși am început-o de mai multe ori -pur și simplu nu treceam de primele pagini- dar, odată trecut hopul, am citit-o repede și a trebuit s-o termin.

Am văzut recenzii pe net care nu o privesc favorabil, ci dimpotrivă acuză scriitura prea elaborată probabil pentru un subiect atât de subțire cum e drama neînțelegerii sinelui și incapacitatea reconcilierii personale, cu structură previzibilă -bildungsroman?, prea dramatică și nimic nou sub soare -o poveste de familie. 🙂

Cine stă să mai citească astăzi despre subiecte care-și au firul în prea îndepărtatul război mondial (ca și când n-am avea războaiele noastre?!) care a mutilat destine, inclusiv destinele unor indivizi fără dispoziție filosofică, ce i-ar fi putut ajuta să se ridice dincolo de grozăviile trăite.

Bojan și Maria Buloh fug de război și de urmele lui în viețile lor. Sonja e și ea, deși prea mică pentru a înțelege, victimă de război. Tazmania promite refugiaților un nou cămin, o nouă viață pentru cei ce au trecut prin Europa devastată, prin Kolîma, prin foamete și progrom. Un cămin care nu vine gratis și pentru care veneticii trebuie să fie recunoscători. Cu toată energia și sudoarea lor. Pentru a construi baraje, centrale hidroelectrice, o țară modernă. Care nu e a lor.

Mie mi-a rămas doar atât: poți fugi ca să scapi de mediul oroarei (al războiului, al contextului personal), dar nimic nu te salvează, pentru că porți în tine tot trecutul tău și de tine nu poți fugi.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s