Să nu ucizi

Nuntă nemiloasă

Yann Queffelec

RAO CONTEMPORAN, 2008

Traducere Aurelia Ulici

Citită de Oana

Să nu ucizi!

Dar, de la 13 ani Nicole a învățat că pentru a supraviețui, așa chinuit, cum poate ea în urma unui viol, trebuie să ucizi! Sentimentul matern, iubirea aproapelui, iubirea de sine. Trauma o face să nu-i acorde nicio șansă fiului său, tăindu-i și tăindu-și toate punțile spre o eventuală împăcare cu sine, cu viața.

Iar copilul violului, nedorit, nerecunoscut, izolat și abrutizat, învață, pic cu pic, lecția urii și a singurătății, a violenței și a disperării:„Se culcă pe jos ghemuit și închise ochii. Toată lumea se iubea, părinții își iubeau copii, Fine îi iubea pe Doudou și pe Gratien, domnișoara Rakoff scria scrisori de dragoste, numai el nu fusese iubit niciodată, numai el rămânea singur mereu.” Lipsa afecțiunii materne, a iubirii de orice fel amestecă lucrurile în nefericitul Ludo, lăsând un zaț de sentimente  din care răzbate o iubire supradimensionată, violentă, mai puternică și mai distrugătoare decât cea mai limpede ură!

Ținut în pod, ascuns lumii, considerat a fi cretin, trimis mai apoi la azil, Ludo nu are nicio șamsă. Asistăm in carte la o disecție pe viu, o disecție a intimitații unui puști chinuit de o vină necunoscută, o disecție a cordului mai sensibil ca un diapazon, a unei minți cu gânduri încâlcite, terifiate și pline de speranță.

Ceasul al doisprezecelea ar putea salva lucrurile, speră Ludo, pentru că, aparent, Nicole îl caută, acceptă să-i vorbească iar el reușește, în sfârșit, să o numeacă mamă:”Mamă. Un hohot i se rostogoli în gât, repetă mai tare: Mamă. Ea închise ochii. Ludo își privea mâna mângâindu-i obrajii, buzele, fruntea celei care întotdeauna îi refuzase cea mai mică mângâiere, cea mai mică dovadă de dragoste.”

„-Și tu, murmură el cu ochii implorând, tu nu m-ai sărutat niciodată, niciodată nu m-ai mângâiat, niciodată nu m-ai atins, niciodată nu m-ai iubit…”

Cartea se termină, întrebările rămân și te mai urmăresc un timp, fără ca răspunsurile să fie tranșante sau să te facă
partizanul vreunuia dintre ei.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s