Spumă de dovleac cu nuci caramelizate

(povestit de Oana)

Nu mă prea dau în vânt după dovleac. Dar aveam dovleacul în bătătură plus pe Max care-l și vedea scobit și pus în geam. Iar ideea unei creme ușoare, cu caramel, m-a sedus. Așadar,  într-o după amiază de toamnă ploiasă ne-am înseninat un pic cu dovleacul transformat rapid într-un dulce rafinat și mai apoi în decor de toamnă.

1 dovleac scobit cu grijă pentru a fi folosit și ca decor 🙂

2 cutii de brânză mascarpone sau smântână groasă

400 + 100g zahăr

10-12 nuci

un praf de sare

2 linguri de scorțișoară

2 linguri de ulei

Dovleacul l-am scobit atent să nu-i crăp coaja (pentru liniștea casei și fericirea copilului) iar pulpa am mărunțit-o cu robotul de bucătărie. Apoi am călit pasta de dovleac în două linguri de ulei. Am pasat-o în blender și am pus-o la rece în frigider.

Cât a stat pasta de dovleac la frigider am făcut o cremă caramel din 400 g zahăr (ars), un praf de sare grunjoasă și brânza mascarpone. Zahărul l-am lăsat pe foc până a devenit auriu, nu foarte închis la culoare, am adăugat brânza și praful de sare și am mai lăsat un pic pe foc (sub 1 minut). Caramelul l- am lăsat la răcit în frigider cam 15 minute. Când atât pasta de dovleac cât și crema caramel s-au răcit le-am amestecat și trecut prin blender încă o dată și le-am mai lăsat încă 10 minute în frigider.

 

Am mai făcut niște zahăr ars (din 100g zahăr rămas) pe care l-am turnat peste nucile sparte înșirate pe o foaie de hârtie de menaj unsă cu unt. Aici am fost atât de prinsă de eveniment că am uitat să fac fotografii. Dar procedeul e simplu: când s-a răcit zahărul ars, se împăturesc nucile cu marginile hârtiei și, cu sucitorul, se zdrobesc grosier.

Și treaba e cam gata: am pus în câteva pahare crema de dovleac (acum întărită), am presărat scorțișoară măcinată și am adăugat câte o lingură de nuci caramelizate.

Fără adaosuri de alte arome, dovleacul și scorțișoara sunt perechea câștigătoare într-un desert aparent nepretențios. Fin și ușor ca o spumă, cu nucile crocante, m-a convins să-l mai fac toamna asta, cât or mai fi dovleci pe piață.

Acum trecem la sculptat dovleacul :))

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s