Pere + caramel=Love

Prăjitura asta a pornit de la grauri.  Oricât m-aș lupta cu ei, tot îmi strică perele. Așa că, am hotărât să le-o iau înainte și să le culeg. După ce m-am văzut cu o poală plină de pere a rămas întrebarea: Și acum?

După o evaluare a resurselor din cămară, am decis așa: prăjitură nepretențioasă cu pere și caramel.

6-7 pere medii decojite

200g zahăr

1 deget de ghimbir ras

1/2 lămâie feliată

 

Asemănător cu preparearea perelor pentru pere în vin, tot ce e mai sus se pune într-o cratiță cu o cană de apă și se fierbe la foc mic, astfel încât perele devin rezistente la copt, dar și ușor aromate.

300 g zahăr

1 praf de sare

1 cutie mică de smântână Dorna

1/2 pachet de unt (tăiat cubulețe)

 

Am caramelizat zahărul și când a devenit arămiu închis (cam când începe să miroase a ars) am adăugat sarea, untul și apoi smântâna în fir subțire, amestecând cu telul, iar ca să nu se taie, am luat cratița de pe foc.

Caramel judec c-am făcut cam puțin, pentru că toți am vrut extra la fiecare felie de prăjitură.

Răcit, caramelul trebuie să fie gros, să nu curgă.

6 ouă întregi

făină albă

1 baton de vanilie

1 pachet praf de copt

 

Pentru blat am bătut bine 6 ouă (atâtea ne-au dat găinile ieri), dar ar fi mers 5, pentru că tava folosită nu era chiar mare, am amestecat cam 3/4 din caramelul răcit, făină cu lingura (în principiu 1 lingură de făină pentru fiecare ou, dar compoziția trebuie să aibă consistența brioșelor cu banane: groasă, dar curgătoare- știu v-am lămurit). La final am pus semințele de vanilie praful de copt.

În tava (de chec) tapetată cu hârtie pergament am turnat compoziția pentru blat și mai apoi am introdus perele. Perele trebuie să aibă gâturile afară din blat (altfel se sufocă) :)- ca blatul să aibă loc să crească.

Ce am învățat din erorile proprii: partea de jos a perelor trebuie tăiată, ca să aibă fundul plat si să nu se deplaseze la copt și înainte de a le inroduce în aluat ar trebui trecute perele prin făină-astfel vor face priză mai bună cu aluatul. Așa fac la tarta cu vișine și nu mai pleacă la fundul tăvii.

Am așteptat pe lângă cuptor cam 35 de minute. Cuptor pe gaz, reglat la temperatură medie. Testul cu scobitoarea e sfânt. Și încă un pont: înfigeți scobitoarea foarte aproape de pară pentru că acolo se coace mai greu.

 

Am mai stat vreo 20 de minute cu cuptorul întredeschis ca să se răcească prăjitura care trebuie tăiată rece. Altminteri se prăbușesc perele 🙂 Aici am testat răbdarea lui Max care între timp îmi termina caramelul pentru decor.

Odată răcită se presară cu nuci prăjite (sau nu) și se toarnă deasupra restul de caramel, care, pentru a fi readus la formă lichidă, se încălzește un pic pe foc..

Arată așa fancy, dar e o prăjitură mai degrabă țărănească. Și se mănâncă repede. Prea repede. Cred că tranșa următoare va fi pe din două cu făină de migdale și făină de grâu și cu migdale în loc de nuci.

A… siropul ăn care am fiert perele se păstrează strecurat într-o sticlă la frigider pentru a însiropa o altă prăjitură. Care?

Am să mă duc prin grădină să-mi fac o idee!

Sau îmi iau ultima felie și citesc ceva, e prea cald!

 

One Comment Add yours

  1. diuras says:

    Am salivat:)

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s